Ondernemingsrecht

Onze Diensten

Ondernemingsrecht

 

We begrijpen dat ondernemen een spannende en uitdagende reis kan zijn. Of u nu een start-up runt of een gevestigd bedrijf leidt, het kennen van de ins en outs van het ondernemingsrecht is essentieel om uw bedrijf te beschermen en te laten groeien.

Ondernemingsrecht, ook wel bekend als bedrijfsrecht of zakelijk recht, is een tak van het recht die zich bezighoudt met de juridische aspecten van bedrijven en commerciële activiteiten. Het omvat een breed scala aan juridische kwesties die van invloed zijn op ondernemingen, variërend van de oprichting van een bedrijf tot fusies en overnames, en alles daartussenin. Hier zijn enkele  belangrijke aspecten van ondernemingsrecht:

Bedrijfsoprichting: Ondernemingsrecht omvat de juridische aspecten van het oprichten van een bedrijf, zoals het kiezen van de juiste juridische structuur (bijvoorbeeld een eenmanszaak, besloten vennootschap, naamloze vennootschap, etc.), het opstellen van statuten en het voldoen aan de wettelijke vereisten voor registratie.

Contracten en Overeenkomsten: Het opstellen, onderhandelen en beheren van zakelijke contracten en overeenkomsten, waaronder samenwerkingsovereenkomsten, leveringsovereenkomsten, arbeidsovereenkomsten en meer.

Intellectuele Eigendom: Bescherming van intellectuele eigendomsrechten, zoals merken, octrooien, auteursrechten en handelsgeheimen.

Compliance en Regulering: Zorgen dat een bedrijf voldoet aan wettelijke voorschriften en regelgeving die van toepassing zijn op de branche waarin het opereert.

Geschillenbeslechting: Het oplossen van zakelijke geschillen, waaronder contractgeschillen, intellectuele eigendomsgeschillen en meer. Het behandelen van juridische kwesties met een klant, leverancier of concurrent.

Faillissementsrecht: Het beheren van situaties waarin een bedrijf failliet gaat, inclusief insolventieprocedures en schuldenregelingen.

Mededingingsrecht: Het omgaan met kwesties met betrekking tot mededinging en antitrustwetten om eerlijke concurrentie te bevorderen.

Vennootschapsrecht: Regelgeving met betrekking tot de oprichting, werking en ontbinding van vennootschappen.

Ondernemingsrecht is van essentieel belang voor zowel start-ups als gevestigde ondernemingen om wettelijke naleving te waarborgen, zakelijke risico’s te minimaliseren en groeikansen te benutten. Het kan complex zijn, en daarom is het vaak raadzaam om juridisch advies in te winnen bij een advocaat om ervoor te zorgen dat uw bedrijf juridisch gezond en succesvol blijft.

U kunt bij ons terecht voor onder meer het volgende:

 • Oprichting van een bedrijf: Advies en bijstand bij het juridische proces van het oprichten van een bedrijf, inclusief het kiezen van de juiste rechtsvorm en het opstellen van statuten.
 • Contractgeschillen: Hulp bij het oplossen van geschillen met betrekking tot zakelijke contracten, zoals leveringsovereenkomsten, arbeidsovereenkomsten en huurovereenkomsten.
 • Intellectuele Eigendom: Bescherming van uw intellectuele eigendom, zoals merken, octrooien en auteursrechten, en het aanpakken van inbreuken daarop.
 • Aandeelhoudersgeschillen: Begeleiding bij geschillen tussen aandeelhouders en het oplossen van conflicten binnen het bedrijf.
 • Compliance en Regulering: Zorgen dat uw bedrijf voldoet aan de geldende wet- en regelgeving in uw branche om boetes en juridische problemen te voorkomen.
 • Faillissementsprocedures: Hulp bij faillissementsprocedures, of u nu crediteur bent en uw vordering wilt innen of schuldenaar bent die faillissementsbescherming zoekt.
 • Mededingingsrecht: Bijstand bij mededingingszaken om ervoor te zorgen dat uw bedrijf voldoet aan de antitrustwetten en eerlijke concurrentie handhaaft.
 • Contractonderhandeling: Onderhandelingen voeren namens uw bedrijf bij het sluiten van nieuwe deals of zakelijke partnerschappen.
 • Aansprakelijkheidskwesties: Bijstand bij het omgaan met aansprakelijkheidskwesties, zoals productaansprakelijkheid en schadeclaims.
 • Beslechting van Geschillen: Vertegenwoordiging bij geschillenbeslechting, inclusief arbitrage en gerechtelijke procedures.
 • Herstructurering en Insolventie: Advies en bijstand bij herstructureringen en insolventiezaken om financiële stabiliteit te herstellen.
 • Bestuursrechtelijke Zaken: Begeleiding bij zaken met betrekking tot overheidsinstanties en bestuursrechtelijke procedures.